Deneyimsel terapi uygulamaları, tedavi ve iyileşmenin terapi oturumlarındaki mekan ve zamanda deneyimlenmesi yoluyla sağlandığı yaklaşımları ifade eder.
Deneyimsel Oyun Terapisinde çocuğun ruhsal sıkıntısının kurduğu oyunu deneyimleyerek iyileşmesi ve terapistin çocuğun oyununa odaklanarak, duygusal ve gelişimsel olarak ne aşamada olduğunu belirlemesi için Dr. Byron Norton ve Dr. Carol Norton tarafından çocuklar için geliştirilmiş bir terapi metodudur.
Beynimizin gelişim süreci gereği, çocukluk çağında beynimizin sağ yarı küresi daha çok çalışmakta ve sol yarı kürenin dil becerileri, sözcükler, anlamlar gibi görevleri yeni yeni gelişmektedir. Bu yüzden biz yetişkinler bir sıkıntımız olduğunda kendimize yakın hissettiğimiz biri ya da profesyonel bir destek olan terapi yardımıyla sıkıntılarımızı konuşarak ifade ederken, çocuklar sözel becerilerin henüz gelişmeye başladığından sıkıntılarını birisiyle konuşmak yerine her gün oynadıkları oyunlarla ifade ederler.
Oyun çocukların doğal dilidir. Deneysel Oyun Terapisinde terapistler, çocuklarla oynarken onların oyunlarındaki metaforları anlamak için eğitilmişlerdir. Terapist oyunun bir parçası ve çocuğun yönlendirdiği bir el olarak çocuğun oyununda bir rol veya karekter olurken oyunun dilini de anlamaya çalışır. Böylece terapist çocuğun oyununda anlattığı sıkıntıyı dinlerken oyunun çocuğun aşamalı olarak sıkıntının üstesinden geldiği bir sürece evrilmesini sağlayarak ruhsal sıkıntının iyileşmesine ve çocuğun baş etme kaynaklarının gelişmesine yardımcı olur.
Deneyimsel oyun terapisi çocukluk depresyonu, öfke problemleri, kaygı problemleri, aile içi problemler, travmalar, fiziksel veya duygusal istismar sonucu stres belirtileri, kayıp ve yas durumları gibi çocukluk çağında farklı seyirlerde yaşanabilecek ruhsal problemlerin iyileştirilmesinde etkili olmaktadır.