Grup terapisi, psikoterapide kullanılan teknik ve yaklaşımların bir grup danışana uygulanmasıdır. Grupla terapiye katılan danışanlar hem terapistle hem de gruptaki diğer kişilerle iletişim kurarak, grup dinamiğinde uyuma yönelik olmayan söz ve davranışlarını değiştirmeyi hedefler. Grup terapisinde lider terapisttir ve grubu o yönlendirir. Çeşitli konulara yönelik grup terapi seansları oluşturulabilir. Örneğin bağımlılık için oluşturulan grupta bağımlılık sorunlarıyla baş eden danışanlar benzer süreçlerden geçen kişilerle etkileşime geçerek deneyim aktarımı yaparlar.
Grup terapilerinin amacı kişilere kendilerini insan ilişkilerinde nasıl konumlandırdıklarını, güçlü ve zayıf yönlerini, zorlandıkları konuları, hangi kişilik tipindeki insanlarla iletişmekte zorlandıklarını, kendilerini ifade ederken hangi kişilik tipinden insanların onları rahatlattığını göstermektir. Terapistin ya da diğer grup üyelerinin yardımı ile zorlukları aşma yolunda kişilere bir sosyal destek sağlar. İnsan olarak hepimiz sosyal bir sistemin içindeyiz ve grup seansları bu sosyal sistemin replikasi gibi düşünebilir. Bu sistemde gördüğümüz belli değerleri içselleştiririz, belli değerleri de karakterimizin parçası haline getirmek istemeyiz. Fakat grup terapileri dış dünyaya göre daha kontrollü, duygu ve düşüncelere daha fazla alan açan bir ortamdır. Dış dünyadaki yaşantımızda nasıl ilişkileniyorsak grup terapilerine de dış dünyada olan biteni yansıtarak ilişkileniriz ve bu grup terapilerinin önemli bir malzemesidir. Grup terapistlerinin desteğiyle kişinin kendisini gruba yansıtırken zorlandığı ya da kilitlendiği noktaları aşmaya çabalaması iyileşmeye giden yolun ta kendisidir. Bu iyileşme de tabii olarak dış dünyaya yansıyacaktır.
Grup terapisi boyunca grup üyeleri birbirlerini tanıdıkça ve paylaşımları arttıkça gruba duyulan aidiyet duygusu artar. Bir bütünün parçası olma, güvenli bir ortamda özgürce kendisini ifade edebilme, yargısızca kabul edilme deneyimini yaşayan kişilerin bu deneyimi yaşamaları bile epey iyileştirici olabilmektedir. Grup terapisi süreci boyunca kişilerin kendi isteklerine bağlı olarak yaptıkları paylaşımlar bir ortaklık duygusu yaratmakta ve paylaşım yapan üyeyi dinleyen diğer üyelerde de “bu sorunu yaşayan sadece ben değilmişim” hissiyatı yaratmaktadır. Problemlerinin kendisine özgü olmadığını fark eden birey ise grup terapisi sayesinde yalnızlık hissini de azaltabilmektedir.
Si Psikoloji’de grup terapi seansları ihtiyaca bağlı olarak dönem dönem açılmaktadır. Grup terapilerine 16 yaşından itibaren her birey katılabilir. Hangi başlık ve konularda grup seansı açılacağı web sitemizdeki duyurular kısmında belirtilir. Oturumlara katılmak isteyenler katılım formunu doldurduktan sonra ekibimiz bu kişilerle iletişime geçerek katılım koşullarına dair detaylı bilgilendirmeyi yapar.